Etiquetes

Peixos blancs a binisafúller_llm
“La clau és no perdre de vista la veritat en la vostra consciència diària”.
El passat 17 de novembre penjava a facebook una cita de William Burroughs: “La majoria de la gent no veu el que passa al seu voltant. Aquest és el meu missatge principal per als escriptors: mantinguin els ulls ben oberts.”
Uns dies més tard: “Les realitats més òbvies, ubiqües i importants sovint són les que més costen de veure” de David Foster Wallace.
I avui em rendeixo a la clarividència d’aquest escriptor, després d’haver llegit el parlament que va fer el 2005 a la classe que es graduava al Kenyon College.
Edicions del Periscopi ha publicat en petit format, d’impecable factura, aquestes paraules que m’han arribat directe a la vena, estimulants i encoratjadores.
El pinyol de la qüestió és l’argument contra la inconsciència, donar les coses per fet, la sensació constant d’haver tingut i haver perdut. L’inici és engrescador amb aquesta brillant paràbola:
Hi ha dos peixos joves que van nedant i es troben un peix més vell que neda en direcció contrària, els saluda amb el cap i diu: “Bon dia, nois. Com està l’aigua?”
I els dos peixos joves continuen nedant una mica més, i al final l’un mira a l’altre i fa: “Què dimonis és, l’aigua?

Peixos blancs a binisafúller_llm
I és que a partir d’aquí, David Foster Wallace ens obre una finestra que sovint mantenim tancada. La història dels peixos serveix per a il·lustrar que les realitats més evidents, més rellevants són les més difícils de veure i parlar-ne. Esdevenen, però, vitals.
I descabdella idees que un cop llegides semblen tan simples, tant, que només som capaços de percebre-les quan ens les recita amb una senzillesa absoluta.
I encara més, ens parla del valor real d’una veritable educació, que no té massa a veure amb el coneixement sinó amb la presa de consciència del que és real i essencial que s’amaga a simple vista, però hi és i que hem de recordar-nos-ho una i una altra vegada.
Les humanitats haurien d’ensenyar-me a pensar, “ensenyar-me a ser una mica menys arrogant. A contemplar-me a mi i les meves certeses amb una certa consciencia crítica… perquè un gran percentatge del que tendeixo a donar per segur s’acaba demostrant que és fals i del tot il·lusori”.
La cultura, la llibertat, la compassió o el coneixement… Una reflexió en majúscules. Us recomano sense reserves la seva lectura. Regaleu-vos-el, regaleu aquest petit immens llibre perquè és un cau de saviesa.
“L’aigua és això”, David Foster Wallace, Edicions del Periscopi ♣
Retroenllaç: ara, vosaltres | lletres minúscules
Retroenllaç: ELS MILLORS LLIBRES DEL 2014. (Una ressenya col·lectiva de 55 lectors i 53 llibres). | Tot és una mentida
M’encanta aquest inici de llibre. Molts passen per la vida sense saber que estant vivint.
Veig que aquesta entrada ja té uns quants anys. Jo hi he arribat avui des d’un enllaç que… ara no recordo. Penso que aquets llibre pot ser una bona manera de conèixer aquest escriptor. Em plantejo, però, si podria ser una bona idea intentar–ho. Que en sabeu alguna cosa de si se’l pot trobar editat a Barcelona actualment?
Veig que aquesta entrada ja té uns quants anys. Jo hi he arribat avui des d’un enllaç que… ara no recordo. Penso que aquest llibre pot ser una bona manera de conèixer aquest escriptor. Em plantejo, però, si podria ser una bona idea intentar–ho. Que en sabeu alguna cosa de si se’l pot trobar editat a Barcelona actualment?
Hola Joan, jo diria que no has de tenir cap problema en trobar-lo. L’editorial Periscopi el va publicar el 2014 i penso que és un dels llibres de referència. Sort!