Etiquetes

, , ,

brownstones_detall alessandraolanow.com

brownstones_detall alessandraolanow.com

Llegeixo aquesta novel·la com si me l’estés explicant la Marie, la protagonista, una tarda d’un estiu qualsevol, arrepapades en una gandula, sota una parra frondosa amb quatre abelles despistades brunzint entre grans de raïm madurs i l’estridència llunyana de les cigales incansables.

I imagino que estem totes dues assegudes plàcidament, després d’un dinar lleuger i saborós i amb la frescor d’una tallada de síndria als llavis, tot comença amb una sobretaula que cap de les dues no ens podem pensar que s’allargarà fins que les ombres deixin de ser ombres per a passar a la foscor absoluta de la nit.

I a tu, Marie, com és que Brooklyn t’agrada tant?

Així començaria una conversa amb la Marie, aquesta dona d’arrels irlandeses, senzilla, empàtica i autèntica que aparentment no destaca per res significatiu, però que la seva persona i la vida que ha viscut entre els edificis de color maó (brownstones) em farà companyia uns quants dies.

brownstones_detall alessandraolanow.com

brownstones_detall alessandraolanow.com

Algú. El títol és petit, impersonal i entens perfectament que no pot ser-ne un altre.

Algú que neix a Brooklyn de pares irlandesos, que distingeix els accents de l’idioma i això fa diferents els seus congèneres. Algú que admira el seu pare, que es mira la mare de reüll, que es deleix per estar amb les amigues, algú que no voldrà aprendre a cuinar, algú que creix, que desperta a l’amor, que s’entrebanca amb el desencís, que no voldrà mai treballar fora de Brooklyn, que es casa, té fills, perd familiars. Algú que fa la seva vida com qualsevol de nosaltres però ella és una privilegiada perquè la seva història ve escrita per una ploma de punta molt fina i una cal.ligrafia rodona, pensada, mil·limetrada. Alice McDermott destil·la la vida de la Marie i la fa significant, la fa gran. Tot i res té importància, com les nostres vides.

Em permeto recomanar-la quan em queden encara unes pàgines per acabar-lo perquè abans no tanqueu la maleta, us arribin aquestes quatre lletres i, si us convencen, tingueu temps de córrer a la vostra llibreria i aconseguir-ne un.

Aquestes tardes d’estiu que s’allarguen fins que el cor et diu prou, conviden a lectures com aquesta. Deixeu-vos seduir per Algú.

Algú, Alice McDermott, Editorial Minúscula