Etiquetes

,

vibrant shades. remodelista.

vibrant shades. remodelista.

La lectura digital versus la lectura en paper encén discussions i m’he aturat un moment per a anar una mica més enllà de les conseqüències comercials que suposa el format digital, per les editorials tradicionals i, el daltabaix que comporta per a les llibreries, haver-se de reinventar.

I és que els e-books i les tauletes cada vegada prenen més rellevància, però val a dir que llegir en paper encara té els seus avantatges.

Segons un estudi de la Science Nordic, les persones comprenem millor el que llegim en paper que quan ho llegim en pantalla. Òbviament, que entenem el que llegim en una pantalla però, es compren millor i la informació s’assimila de manera més duradora en suport paper.

La informació digital desapareix més ràpidament de la memòria i la lectura en pantalla es fa més veloçment. En conseqüència, es reté menys informació.

Mapa mental. Per entendre-ho millor, quina és la diferencia essencial entre la pantalla i el paper? El paper és físic. Pots sentir el pes, la textura i el gruix del llibre. Pots percebre on comença i on acaba; és tangible. Pots fullejar les pàgines amb els dits.

Aquesta experiència directa et dóna el mapa mental del text complet. El cervell té una tasca més fàcil quan un pot veure i tocar al mateix temps. En pantalla, si el text és llarg t’empeny a navegar més ràpid, anar endavant i enrere per a fer-te una idea de la seva longitud.

L’experiència amb la tauleta és agradable tot lliscant els dits per damunt de la superfície de vidre, però és menys plaent que un llibre.

El paper parla directe a les teves emocions. La comprensió no només és menor amb la lectura digital, sinó que el paper sembla que comunica més amb les nostres emocions que la pantalla digital. Segons aquest estudi es demostra que les persones s’involucren amb la història més intensament.

I per reblar el clau, investigacions en aquest mateixa línia expliquen que molts estudiants prefereixen estudiar en paper perquè retenen millor –com he esmentat abans- en canvi per a la lectura de noticies o textos de menys rellevància és més comú l’ús de les pantalles.

Naturalment, la qüestió que emergeix amb força és què passa amb les noves generacions que han nascut en l’era digital? S’adapten amb tanta facilitat que no dubtaran en l’elecció? Què preferiran: la lectura en paper o a la pantalla digital?