Etiquetes

, ,

He sentit l’exquisit plaer de rellegir Seda en una edició il·lustrada que m’ha submergit en la màgia de la història d’amor de silencis profunds i fràgils i també de cultures antigues que no s’acaben trobant. Els adjectius s’evaporen i no encaixo les expressions adequades que fixin la sensualitat implícita i l’erotisme contingut que s’amaguen pàgina rera pàgina d’aquest llibre d’edició excel·lent.

Seda 002

Seda és crear una imatge del rostre de Joncour, però no de la desconeguda misteriosa, allà, al Japó. Ni del llac. És imaginar un cuc de seda d’un kilòmetre de llargada, un cigar que recorre el món, Flaubert i un elefant,…, algunes boniques flors blaves i també un parell de sandàlies. Aquestes són paraules de la guarda del llibre il·lustrat, la història d’Alessandro Baricco. Es podria dir que és una història d’amor. Però si només fos això no hauria valgut la pena explicar-la.

Un treball delicat i valent: posar en imatges la fidelitat perduda, l’amor en silenci, els desitjos i el sofriment. Rébecca Dautremer il·lustra amb un traç sensible aquesta història inoblidable, l’honora i amb els seus dibuixos la torna a crear. Posa rostres i color a una història que per sí sola sembla que no li cal, és potent i original. Posa rostres i color a una història que tornes a llegir amb la mateixa inquietud que la primera vegada. Amb el mateix sabor agredolç.

Seda 05He recopilat alguns fragments per encomanar-vos a rellegir-la o a descobrir-la si encara no l’heu tingut mai a les mans.

…era un d’aquells homes a qui agrada assistir a la pròpia vida, i considera inconvenient qualsevol ambició de viure-la.

…aquests homes observen el seu destí tal com, la majoria, solen observar un dia de pluja.

A les portes de Lavilledieu va abraçar la seva dona, Hélène, i li va dir senzillament:
-No has de tenir por de res.

Seda 000

A la cambra tot estava silenciós i immòbil que semblà un esdeveniment terrible allò que va passar de sobte, i que tanmateix va ser un no res.
De cop,
sense moure’s en absolut,
aquella noieta,
obrí els ulls.

Senyor estimat meu, no obris els ulls, encara no, no has de tenir por, sóc prop teu, em sents? Sóc aquí, et puc tocar, això és seda, la sents? És la seda del meu vestit, no obris els ulls i tindràs la meva pell.

Un altre bon propòsit pel 2014: rellegir aquells llibres que ens han deixat empremta.

SEDA portada bis

“Seda” Alessandro Baricco / Rébecca Dautremer publicat per Edelvives ♣