Etiquetes

,

PAP 01

PAP 02Una escapada pel barri Gòtic de Barcelona. És un dilluns a la tarda de principis de setembre. A primera hora de la tarda el cel amenaçava pluja però ha quedat en no res. Gent vagarejant que em recorda que bé que es va sense presses. Em sento turista. Mentre dura la meva visita llampec, em sento acollida, de nou, pel barri.

Us convido a acostar-vos a PAPIRVM, la papereria de la Baixada Llibreteria, per abastir-vos de papers estampats per folrar caixes o àlbums de fotos; llibretes de tapa dura per a escriure-hi quatre notes; blocs de notes amb tapes de pell tova, com utilitzaven molts escriptors antigament, per deixar-hi estesos pensaments i projectes que us barrinen després d’haver trencat amb la rutina; o bé, trieu un ex-libris per a identificar amb aquest toc personal els llibres de la vostra biblioteca.

Un ex-libris és una marca de propietat que es posa en un llibre.

Ex-libris sirena amb dues cues a krappabcn

Ex-libris de lletres minúscules

Des del segle XVI ja trobem marques, en forma d’etiqueta que s’enganxava a les guardes del llibre, que a part del nom del posseïdor incorporaven elements simbòlics o figuratius, especialment els escuts d’armes del propietari.

A finals del segle XIX els ex-libris van començar a ser objecte de col·leccionisme i s’inicià una nova moda d’ex-libris artístics en la que participaren molts dibuixants reconeguts.

A Catalunya l’edat d’or de l’ex-librisme va ser durant el Modernisme, els primers anys del segle XX, amb les aportacions d’Alexandre de Riquer, Josep Triadó, Joaquim Renart i Cristòfor Ricart.

krappabcn 00Ara bé, per gaudir de debò en la tria del vostre ex-libris us recomano que aneu a krappa-bcn, al carrer Freneria, a tocar de PAPIRVM.

Fa molts anys que existeix aquesta botiga-taller i estava ben convençuda que havien tancat perquè la darrera vegada que vaig anar a buscar una caixeta del meu ex-libris, vaig tenir tota la impressió que no duraria massa dins el mar de botigues de souvenirs i coffee-shops que anaven apareixent al seu entorn.

Però, oh! miracle! Ha sobreviscut i, amb excel·lència perquè l’han restaurada i han sabut conservar l’aroma de la seva història.

Visita obligada pels amants d’aquestes petites coses que ens fan estimar el paper imprès.