Etiquetes

B dewilde- Birds of AmericaQui no tria un llibre per la portada? Sempre m’ha cridat l’atenció saber com treballa un dissenyador i quins pensaments té l’escriptor quan hi ha una persona externa que “gosarà” fer la targeta de presentació de la seva obra. L’escriptor espera que el dissenyador capti l’essència del llibre i que subtil la transfereixi visualment.

He trobat temps per posar-me entre bambolines i saber com es teixeix aquesta relació entre el dissenyador i l’autor i arribar a una portada a gust de tots dos. En aquest enllaç Talking Covers, un bloc exepcional, s’hi recullen moltes mostres del treball de la gràfica i l’autor i, són francament suggerents.

low-life Luc sante_Talking Covers

I care a lot about what books look like, so when my first book was being published I was worried. I had been unable to find a single image that could be put on the cover to show at a glance something of the book’s heart. But then I didn’t yet know the work of Barbara deWilde, whose designs extend and complement the texts they envelop. Luc Santé, autor

Com a exemple, per a delectar-se amb el bon gust per a crear portades atractives, entreu a la web de Barbara deWilde. Una delícia.

Amb l’aparició dels e-readers, les portades o les guardes dels llibres, podem fàcilment imaginar, que es volititzaran. S’intueix que el disseny de les cobertes no tindrà raó de ser. Afortunadament, el disseny de portades està ben viu i gosaria dir que no només és viu sinó que esdevé un factor diferencial entre els segells editorials, sobretot les editorials petites i independents. Treballen aquest aspecte i els distingeix.

Un dels meus segells, avui, recentment descobert és Impedimenta, ja n’he fet un post recentment, per la riquesa de les il·lustracions i de color; Libros del Asteroide per la simplicitat i registre de colors, acostumen a ser portades monocromes; de les editorials clàssiques em quedo amb Quaderns Crema o El Acantilado o Siruela. Les de la col·lecció Mirmanda d’Edicions 1984 les he trobat sempre molt suggerents i poètiques.

Libros del Asteroide

libros el asteroide_ coberta_la estratagema

When I’m on the subway and I see someone at the end of the car reading a novel; when I want to know what that novel is but can’t make out the author name or title; when all the foregoing and yet I still know what that person is reading—that is my idea of a great cover.
Fiona Maazel, author  – Alvaro Villanueva, designer

I per últim, però no menys rellevant, un enllaç al bloc de Núria Zaragoza, dissenyadora autòctona que ha creat un espai molt guapo amb totes les portades que dissenya. En reconeixereu alguna… segur!