Etiquetes

, ,

Marc Chagall. Font: Wikipaintings

Un inesperat polissó de l’Arca de Noè ens explica el seu relat, sorprenent i subversiu del viatge. Aquest és el conte que inicia un collage de 10 molt dispars històricament parlant però amb punts de connexió.

La barreja de narracions de ficció i fets històrics ofereix l’oportunitat de qüestionar les nostres idees sobre la història, la nostra interpretació dels fets i la recerca de respostes per explicar-la.

Aquesta és Una història del món en 10 capítols i ½ de Julian Barnes on l’autor ens porta a l’època victoriana de la mà d’una solterona; viatgem en el Titànic; anem fins a l’Amazones; naufraguem en el rai de la Medusa o ens planta en un tribunal eclesiàstic a la França medieval,… fent una interpretació lliure d’episodis de la història que, en general, no ens hem qüestionat, ni segurament hem provat de llegir-los des d’una perspectiva diferent.

Vaig gaudir especialment d’aquest llibre, va ser un repte per a la imaginació per ser ambiciosa però també accessible. Divertida i seriosament entremaliada i, amb equívocs irònics que conviden a relativitzar-ho tot.
La crítica majoritàriament va coincidir en que aquesta és l’obra d’un escriptor brillant.

Com a petit tast, aquest és l’inici de tres dels deu contes:

El polissó

Van posar els behemots a la bodega juntament amb els rinoceronts, els hipopòtams i els elefants. Era una decisió encertada fer-los servir de llast; però ja us podeu imaginar la ferum.

Naufragi

Va començar amb un presagi. Havien doblat el cap de Finisterre i navegaven en direcció sud, empesos per un vent intens, quan la fragata es trobà envoltada per un banc de balenes blanques.

Riu amunt

Amor,
Només tinc temps d’escriure una postal. marxem d’aquí a mitja hora. La nostra última nit amb Johnny Walker ja ha passat, d’ara endavant serà aiguardent local o res. Recorda’t del que et vaig dir per telèfon i no te’ls facis tallar massa curts. T’estimo. El teu Colós.

Una història del món en 10 capítols i ½” Julian Barnes ♣